Överklagan för minimiålder på TikTok

Hoppa till ett avsnitt

Vad är en åldersöverklagan på TikTok?  •  Vad händer om en funktion tas bort från ditt konto  •  Så här överklagar du  •  Så här använder vi informationen som du skickar in till TikTok om du överklagar  •  Så här lagrar vi din information om du överklagar  •  Så här delar vi din information om du överklagar  •  Så här får du en kopia av vissa data om din åtkomst till en åldersbegränsad funktion tas bort  •  Information till föräldrar, vårdnadshavare och andra närstående vuxna  •  Varför det är viktigt att din tonåring anger sitt riktiga födelsedatum  •  Så här kan du stötta din tonåring  •  Så här använder vi din information om du hjälper din tonåring att överklaga  •  Vilka rättigheter har du till dina personuppgifter?  •  Så här kontaktar du oss om sekretessrelaterade problem

Vad är en åldersöverklagan på TikTok?

Vi kan ta bort din åtkomst till vissa funktioner om vi tror att du inte uppfyller ålderskraven, bland annat att:
•  Livestreama (minst 18 år)
•  Köpa Mynt (minst 18 år eller 19 i Sydkorea)
•  Skicka och ta emot direktmeddelanden (minst 16 år)

Skicka en överklagan om du tror att vi har begått ett misstag. Ta reda på mer om ålderskraven i våra communityregler.

Om ditt konto har spärrats eftersom vi tror att du inte uppfyller ålderskraven för att använda TikTok, kan du ta reda på mer om överklagan vid ålderskrav.

Vad som händer om en funktion tas bort från ditt konto

Om din åtkomst till en åldersbegränsad funktion tas bort, får du en avisering nästa gång du öppnar TikTok som informerar dig om kontoändringen. Du kan skicka en överklagan inom 180 dagar från datumet när din åtkomst togs bort. Du har fortfarande åtkomst till ditt TikTok-konto och du kan, om det är tillämpligt, ladda ned LIVE-repriser eller direktmeddelanden som inte bryter mot våra communityregler. Du kommer inte åt åldersbegränsade funktioner om du inte överklagar eller om din överklagan inte godkänns.

Så här överklagar du

Om du tror att din åtkomst till en åldersbegränsad funktion har tagits bort av misstag, kan du meddela oss genom att skicka en överklagan.

Så här skickar du en överklagan:
1. Öppna aviseringen i TikTok-appen.
2. Tryck på Överklaga för att inleda överklagandeförfarandet.
3. Följ anvisningarna som anges. Vi meddelar dig om resultatet.

Beroende på din ålder och plats måste du bekräfta din ålder på ett av följande sätt:

Selfie med ID (om du är minst 16 år)
Om du vill överklaga genom att använda en selfie med ID-handling måste du bifoga följande:
•  Ett foto på din myndighetsutfärdade ID-handling.
•  En selfie där du visar upp (a) den myndighetsutfärdade ID-handlingen och (b) ett papper som tydligt och läsligt visar en unik kod som vi skickar till dig under överklagandeförfarandet.

Du kan täcka för delar av din ID-handling om du har laglig rätt eller skyldighet att göra det.

Foto med förälder eller vårdnadshavare (om du är 16–17 år)
Om du vill överklaga genom att använda ett foto med en förälder eller vårdnadshavare måste du bifoga följande:
•  Ett foto som visar dig och din förälder eller vårdnadshavare som är över 25 år. Om din förälder eller vårdnadshavare inte är tillgänglig kan du fråga en annan närstående vuxen som är över 25 år, t.ex. mor- eller farförälder, lärare, morbror eller farbror. Båda era ansikten måste vara tydliga och synliga.
•  Din förälder, vårdnadshavare eller annan närstående vuxen måste titta mot kameran och hålla upp ett papper där det tydligt och läsligt står följande:
   ༚  Titeln på pappret är "Åldersbevis på TikTok"
   ༚  Ditt födelsedatum
   ༚  En unik kod som vi skickar till dig under överklagandeförfarandet

Auktorisering med ett kreditkort (om du är över 18 år)
Du måste ange dina kreditkortsuppgifter om du vill överklaga via auktorisering med kreditkort. En liten och tillfällig avgift tas ut för att autentisera ditt kreditkort. Du får en återbetalning om det tillkommer några avgifter.

Så här använder vi informationen som du skickar in till TikTok om du överklagar

Om du skickar en överklagan ber vi att du anger information för att bekräfta ditt födelsedatum så att vi kan avgöra om du ska få tillbaka din åtkomst samt för att meddela dig om vårt beslut, eftersom vi har ett legitimt intresse av att skydda TikTok-communityn och förhindra missbruk av våra tjänster enligt vår sekretesspolicy. Vi behöver olika typer av information beroende på hur du väljer att bekräfta ditt födelsedatum.

Tänk på följande:
•  Om din överklagan godkänns uppdaterar vi födelsedatumet på ditt konto.
•  Om din överklagan inte godkänns kan vi uppdatera ditt födelsedatum beroende på informationen som du anger. Ditt födelsedatum är inte synligt för andra på TikTok.
•  Vi använder bara informationen som du anger för att bekräfta din ålder och för att meddela dig om vårt beslut. Om du exempelvis väljer att bifoga foton, visar vi dem inte i din TikTok-profil eller någon annanstans på TikTok.

Så här lagrar vi din information om du överklagar

När överklagan har slutförts börjar vi ta bort informationen som du har skickat in, inklusive selfies och foton på din ID-handling.

Om din överklagan inte godkänns:
•  Om du är 13–17 år tar vi bort dina LIVE-repriser 30 dagar efter det datum när de skapades. Du kan begära dina LIVE-repriser som du fortfarande har åtkomst till.
•  Om du är 13–15 år står vi fast vid vårt ursprungliga beslut att ta bort din åtkomst till direktmeddelanden, men du kan fortfarande begära ut dina direktmeddelanden.

Om din överklagan godkänns:
•  Om du har ett TikTok-konto behåller vi uppgifterna om ditt födelsedatum, bekräftelse på att du överklagat, hur du överklagade och resultatet.
•  Vi sparar inga kopior av din ID-handling, om du skickar in en, men vi behåller informationen om ID-autentiseringskontrollen som utförs av vår tjänsteleverantör. Till exempel antalet gånger som din ID-handling har förnyats om din första överklagan inte godkändes och när vår tjänsteleverantör skickade autentiseringsresultatet till oss.
•  Om du tar bort ditt TikTok-konto tar vi bort alla uppgifter ovan (samt resten av dina uppgifter).
•  Vi skapar ett register så att vi kan spåra status för och information om din överklagan. Vi lagrar uppgifterna i 90 dagar och tar sedan bort dem.

Så här delar vi din information om du överklagar

Beroende på hur du väljer att bekräfta ditt födelsedatum delar vi informationen som du skickar in med våra tjänsteleverantörer som hjälper oss att kontrollera om din ID-handling är äkta eller gör en tillfällig auktorisering med ett kreditkort. Vi delar inte informationen med tredje part utanför överklagandeprocessen.

Så här får du en kopia av vissa data om din åtkomst till en åldersbegränsad funktion tas bort

Om du förlorar åtkomsten till en åldersbegränsad funktion kan du använda verktyget Ladda ned dina data för att begära ut dina data, inklusive LIVE-repriser och direktmeddelanden. Du har 30 dagar på dig att begära ut dina LIVE-repriser efter att de skapats och 113 dagar (eller 180 dagar om du bor inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet [EES] och 23 dagar i USA) för att begära ut dina direktmeddelanden. Du kan bara ladda ned data som inte bryter mot våra communityregler.

Läs mer om dina rättigheter och val i vår sekretesspolicy.

Information till föräldrar, vårdnadshavare och andra närstående vuxna

Om vi tror att någon inte är tillräckligt gammal för att använda en åldersbegränsad funktion tar vi bort åtkomsten, men hen kan överklaga. Om du är förälder, vårdnadshavare eller annan närstående vuxen till en tonåring vars konto vi har spärrat eller om vi har tagit bort hens åtkomst till en åldersbegränsad funktion, kanske du tillfrågas om att hjälpa till med en överklagan.

Varför det är viktigt att din tonåring anger sitt riktiga födelsedatum

Vi vill erbjuda en åldersanpassad upplevelse så det är viktigt att din tonåring anger sitt riktiga födelsedatum. Vi tillåter exempelvis inte att yngre användare använder vissa funktioner på TikTok. Ta reda på mer om din tonårings sekretess- och säkerhetsinställningar.

Så här kan du stötta din tonåring

Vi rekommenderar att du läser igenom vår Guide för vårdnadshavare för att lära dig mer om TikTok samt de verktyg och kontroller som vi skapat för att skydda vår community och få allmän information om vanliga frågor som rör internetsäkerhet. Gå igenom dessa resurser tillsammans med din tonåring så att ni kan skapa en dialog om hur man skyddar sig på TikTok.

Så här använder vi din information om du hjälper din tonåring att överklaga

Om din tonåring kan överklaga vårt beslut att ta bort en åldersbegränsad funktion erbjuder vi några alternativ så att hen kan bekräfta sitt födelsedatum. I vissa länder är ett av alternativen Foto med förälder eller vårdnadshavare vilket kräver att man laddar upp ett foto på sig själv tillsammans med förälder, vårdnadshavare eller annan närstående vuxen som bekräftar födelsedatumet.

Om din tonåring ber att du är med i ett foto för att överklaga att kontot spärrats:
•  Använder vi bara fotot för att godkänna eller avvisa din tonårings överklagan. Vi förlitar oss på våra och din tonårings legitima intressen som rättslig grund för att bearbeta fotot för det här syftet. Mer specifikt förlitar vi oss på det legitima intresset av att skydda vår community och förhindra missbruk av våra tjänster genom att endast bevilja din tonåring åtkomst till åldersbegränsade funktioner om hen skickar in en bekräftelse på sitt födelsedatum.
•  Vi använder det inte för något annat ändamål och vi visar inte fotot någonstans på TikTok.
•  Fotot lagras av en tjänsteleverantör från tredje part.
•  När överklagandeförfarandet har slutförts börjar vi ta bort fotot.

Vilka rättigheter har du till dina personuppgifter?

Om du bor inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), Storbritannien eller Schweiz, och din tonåring överklagar att hens konto har spärrats genom att skicka in ett foto på sig själv med dig, kommer fotot att innehålla dina personuppgifter och TikTok Ireland och TikTok UK är gemensamma registeransvariga för fotot, vilket definieras i vår sekretesspolicy.

För att fotot ska få rätt skyddsnivå när det överförs till vår tjänsteleverantör från tredje part som lagrar det, använder vi standardavtalsklausuler som godkänts av Europeiska kommissionen enligt artikel 46 i GDPR. Du kan begära en kopia av dessa standardavtalsklausuler via vårt onlineformulär.

Du har rätt att:
•  Invända mot vår användning av ditt foto och be oss att begränsa vår bearbetning av det.
•  Be oss att ge dig åtkomst till fotot.
•  Be oss att ta bort eller ändra fotot.
Om du vill utöva dessa rättigheter kan du kontakta oss via vårt onlineformulär

Du har även rätt att lämna in ett klagomål till irländska dataskyddskommissionen om du bor inom EES samt till din lokala tillsynsmyndighet.

Så här kontaktar du oss om sekretessrelaterade problem

Om du har frågor om vår sekretesspolicy kan du kontakta oss via vårt onlineformulär.

Om du bor inom EES, Storbritannien eller Schweiz kan du kontakta vår dataskyddsansvarige via vårt onlineformulär.