Överklaganden på grund av ålder på TikTok

Hoppa till ett avsnitt

Vad händer om ditt TikTok-konto spärras  •  Så här överklagar du att kontot spärrats på TikTok  •  Så här använder vi informationen som du skickar till TikTok om du överklagar  •  Så här lagrar vi din information om du överklagar  •  Så här delar vi din information om du överklagar  •  Så här får du en kopia av dina data om kontot har spärrats eftersom du inte är tillräckligt gammal  •  Information till föräldrar, vårdnadshavare och andra närstående vuxna personer  •  Varför det är viktigt att din tonåring anger sitt riktiga födelsedatum  •  Så här kan du hjälpa din tonåring  •  Så här använder vi din information om du hjälper din tonåring att överklaga  •  Vilka rättigheter har du över dina personuppgifter?  •  Så här kontaktar du oss om sekretessrelaterade frågor

TikTok kan spärra ditt konto om vi tror att du är under 13 år (eller 14 i Indonesien, Québec och Sydkorea). Skicka en överklagan om du anser att vi har begått ett misstag.

Vad händer om ditt TikTok-konto spärras

Om ditt konto spärras eftersom du inte är tillräckligt gammal har du
113 dagar på dig (eller 180 dagar om du bor i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet [EES] och 23 dagar om du bor i USA), från det datum när ditt konto spärrades, att skicka en överklagan och ladda ned dina data.

Om din överklagan godkänns upphäver vi spärren av ditt konto och dina data tas inte bort.

Om du inte överklagar eller om din överklagan inte godkänns, tar vi bort ditt konto
dag 120 (eller dag 187 om du bor i EES och dag 30 om du bor i USA) och börjar ta bort dina data.

Så här överklagar du om ditt konto har spärrats på TikTok

Om du spärrats på TikTok får du ett push-meddelande och en avisering i appen nästa gång du öppnar appen som informerar dig om kontoändringen. Om du tror att ditt konto har spärrats på felaktiga grunder kan du meddela oss genom att skicka en överklagan. Beroende på din ålder och plats måste du bekräfta din ålder på ett av följande sätt:

Selfie med ID-handling:
Om du vill överklaga genom att använda en selfie med ID-handling måste du ange följande:
•  Ett foto på din myndighetsutfärdade ID-handling.
•  En selfie där du visar upp (a) den myndighetsutfärdade ID-handlingen och (b) ett papper som tydligt och läsligt visar en unik kod som vi skickar till dig under överklagandeförfarandet.
Du kan täcka för delar av din ID-handling om du har laglig rätt eller skyldighet att göra det.

Foto med förälder/vårdnadshavare (om du är 13–17 år):
Om du vill överklaga genom att använda ett foto med en förälder eller vårdnadshavare måste du ange följande:
•  Ett foto som visar dig och din förälder eller vårdnadshavare som är över 25 år. Om din förälder eller vårdnadshavare inte är tillgänglig kan du fråga en annan närstående vuxen person som är över 25 år, t.ex. mor- eller farförälder eller morbror/farbror. Båda era ansikten måste vara tydliga och synliga.
•  Din förälder, vårdnadshavare eller annan närstående vuxen måste titta mot kameran och hålla upp ett papper där det tydligt och läsligt står följande: (a) "Åldersbevis för TikTok", (b) ditt födelsedatum och (c) en unik kod som vi skickar till dig under överklagandeförfarandet.

Auktorisering med kreditkort (om du är minst 18 år):
Du måste ange dina kreditkortsuppgifter om du vill överklaga genom kreditkortsverifiering. En liten och tillfällig avgift tas ut för att autentisera ditt kreditkort. Du får en återbetalning om det tillkommer några avgifter.

Obs! Du måste skicka in din e-postadress igen för alternativen ovan så att vi kan skicka ett e-postmeddelande till den här adressen när din överklagan har slutförts.

Åldersbedömning av ansiktet (om du är minst 18 år):
Du måste bifoga en selfie om du vill överklaga genom att göra en åldersbedömning av ansiktet. Efter att du skickat in din selfie skickar vi den till vår externa serviceleverantör för åldersbedömning. De använder sin egen teknik för att uppskatta din ålder baserat på ansiktsdragen i din selfie. Sedan skickar de en bedömning av din ålder till oss och tar bort din selfie.

Om du vill överklaga genom att göra en åldersbedömning av ansiktet måste du ange följande:
•  En selfie som tas i realtid. Du kan inte ladda upp en befintlig selfie från ditt fotoalbum.
•  En selfie där hela ditt ansikte ryms i ramen på skärmen. Ta bort föremål som skapar skuggor, till exempel hattar. Du behöver inte ta av glasögonen.

Så här skickar du en överklagan på TikTok:
1. Öppna aviseringen.
2. Tryck på
Överklaga för att påbörja överklagan.
3. Följ anvisningarna. Vi meddelar dig om resultatet.

Så här använder vi informationen som du skickar till TikTok om du överklagar

Om du skickar en överklagan om att du anses som minderårig ber vi dig att ange information som bekräftar ditt födelsedatum så att vi kan avgöra om vi ska sluta spärra ditt konto. Detta gör vi eftersom vi har ett legitimt intresse av att skydda TikTok-communityn och förhindra missbruk av våra tjänster enligt vår sekretesspolicy. Vi behöver olika typer av information beroende på hur du väljer att bekräfta ditt födelsedatum.

Tänk på följande:
•  Om din överklagan godkänns uppdaterar vi födelsedatumet på ditt konto.
•  Om din överklagan inte godkänns kan vi uppdatera ditt födelsedatum beroende på informationen som du anger. Ditt födelsedatum är inte synligt för andra på TikTok.
•  Vi använder bara information som du anger för att bekräfta din ålder och för att meddela dig om vårt beslut. Om du exempelvis väljer att bifoga foton, visar vi dem inte i din TikTok-profil eller någon annanstans på TikTok.

Så här lagrar vi din information om du överklagar

När överklagandeförfarandet har slutförts börjar vi ta bort informationen du skickat in, inklusive selfies, foton på din ID-handling och din e-postadress (som du angett så att vi kan förmedla resultatet av överklagan).

Om din överklagan inte godkänns:
•  Tar vi bort ditt konto
dag 120 (eller dag 187 om du bor i EES och dag 30 om du bor i USA) och börjar ta bort dina data.
•  Du måste ladda ned dina data inom
113 dagar (eller 180 dagar om du bor i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet [EES] och 23 dagar om du bor i USA) från det datum när ditt konto spärrades.

Om din överklagan godkänns:
•  Om du har ett TikTok-konto behåller vi uppgifterna om ditt födelsedatum, bekräftelsen att du överklagat, hur du överklagade och resultatet.
•  Vi sparar inga kopior av din ID-handling om du skickar in en men vi behåller informationen om ID-autentiseringskontrollen som utförs av vår tjänsteleverantör. Till exempel antalet gånger som din ID-handling har granskats om din första överklagan inte godkändes och när vår tjänsteleverantör skickade autentiseringsresultatet till oss.
•  Om du inte längre har ett TikTok-konto tas alla uppgifter ovan bort (samt resten av dina uppgifter).
•  Vi skapar ett register där vi kan spåra status för och information om din överklagan. Vi lagrar uppgifterna i 90 dagar och sedan tar vi bort dem.

Så här delar vi din information om du överklagar

Beroende på hur du väljer att bekräfta ditt födelsedatum delar vi informationen du skickar in med våra tjänsteleverantörer som hjälper oss att kontrollera om din ID-handling är äkta, bedömer din ålder baserat på din selfie eller ger dig möjlighet att tillfälligt auktorisera ditt kreditkort. Vi delar inte informationen med tredje part utanför överklagandeprocessen.

Så här får du en kopia av dina data om kontot har spärrats eftersom du inte är tillräckligt gammal

Om ditt konto spärras på grund av att du är minderårig har du
113 dagar (eller 180 dagar om du bor i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet [EES] och 23 dagar i USA) för att använda vårt verktyg Ladda ned dina data och begära dina data (inklusive dina TikTok-videor).

Så här laddar du ned dina data:
1. I TikTok-appen trycker du på
Profil längst ned.
2. Tryck på
Meny-knappen ☰ högst upp.
3. Tryck på
Inställningar och sekretess.
4. Tryck på
Konto och sedan på Ladda ned dina data.
5. Tryck på
Begär data för att skicka en begäran. Vi skapar en fil med dina data som du kan ladda ned från fliken Ladda ned dina data. Det kan ta upp till tre dagar att förbereda filen.

Så här kommer du åt dina nedladdade data:
1. I TikTok-appen trycker du på
Profil längst ned.
2. Tryck på
Meny-knappen ☰ högst upp.
3. Tryck på
Inställningar och sekretess.
4. Tryck på
Konto och sedan på Ladda ned dina data.
5. Tryck på
Ladda ned data högst upp. Härifrån kan du se statusen för din nedladdning. När din fil är klar kan den laddas ned i upp till fyra dagar.

Obs! Du kan inte använda vårt verktyg
Ladda ned dina data efter dag 113 (eller dag 180 om du bor i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet [EES] och dag 23 i USA). Läs mer om dina rättigheter i avsnittet Dina rättigheter och val i vår sekretesspolicy.

Information till föräldrar, vårdnadshavare och andra närstående vuxna personer

Om vi tror att någon under 13 år (eller 14 i Indonesien, Québec och Sydkorea) använder TikTok spärrar vi kontot, vilket hen kan överklaga. Om du är förälder, vårdnadshavare eller annan närstående vuxen till en tonåring vars konto vi har spärrat kanske du tillfrågas om att hjälpa till med en överklagan.

Varför det är viktigt att din tonåring anger sitt riktiga födelsedatum

Din tonåring måste vara minst 13 år (eller 14 i Indonesien, Québec och Sydkorea) för att använda TikTok. Vi vill erbjuda en åldersanpassad upplevelse så det är viktigt att din tonåring anger sitt riktiga födelsedatum. Vi tillåter exempelvis inte att yngre användare använder vissa funktioner på TikTok. TikTok-användare måste vara minst 16 år för att få skicka och ta emot direktmeddelanden samt för att tillåta andra att ladda ned, Sammanfoga och göra Duett med sina videor. Läs mer om sekretess- och säkerhetsinställningar för tonåringar.

Så här kan du hjälpa din tonåring

Vi rekommenderar att du läser igenom vår Guide för vårdnadshavare för att lära dig mer om TikTok samt de verktyg och kontroller som vi skapat för att skydda vår community och få allmän information om vanliga frågor som rör internetsäkerhet. Genom att gå igenom dessa resurser tillsammans med din tonåring får du hjälp att skapa en dialog om hur man skyddar sig på TikTok.

Så här använder vi din information om du hjälper din tonåring att överklaga

Om din tonåring kan överklaga kan vi erbjuda ett par alternativ för att bekräfta födelsedatumet. I vissa länder är ett av alternativen
Foto med förälder/vårdnadshavare vilket kräver att man laddar upp ett foto på sig själv tillsammans med förälder, vårdnadshavare eller annan närstående vuxen som bekräftar födelsedatumet.

Om din tonåring ber att du visas i ett foto för att överklaga att kontot spärrats:
•  Använder vi bara fotot för att godkänna eller avvisa din tonårings överklagan. Vi förlitar oss på våra och din tonårings legitima intressen som vår rättsliga grund att bearbeta fotot för det här syftet. Mer specifikt förlitar vi oss på det legitima intresset av att skydda vår community och förhindra missbruk av våra tjänster genom att sluta spärra din tonårings konto endast om hen skickar in en bekräftelse på sitt födelsedatum.
•  Använder vi det inte för något annat ändamål och vi visar inte fotot någonstans på TikTok.
•  Fotot lagras av en tjänsteleverantör från tredje part.
•  När överklagandeförfarandet har slutförts börjar vi ta bort fotot.

Vilka rättigheter har du över dina personuppgifter?

Om du bor inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Storbritannien eller Schweiz, och din tonåring överklagar att hen har blivit spärrad genom att skicka in ett foto på sig själv, kommer fotot att innehålla dina personuppgifter och TikTok Ireland och TikTok UK blir gemensamma registeransvariga för fotot, vilket definieras i vår sekretesspolicy.

För att fotot ska få rätt skyddsnivå när det överförs till vår tjänsteleverantör från tredje part som lagrar det, använder vi standardavtalsklausuler som godkänts av Europeiska kommissionen enligt artikel 46 i GDPR. Du kan begära en kopia av dessa standardavtalsklausuler via vårt onlineformulär.

Du har rätt att:
•  Invända mot vår användning av ditt foto och be oss att begränsa vår bearbetning av det.
•  Be oss att ge dig åtkomst till fotot.
•  Be oss att ta bort eller ändra fotot.

Om du vill utöva dessa rättigheter kan du kontakta oss via vårt onlineformulär

Du har även rätt att lämna in ett klagomål till irländska dataskyddskommissionen om du bor inom EES samt till din lokala tillsynsmyndighet.

Så här kontaktar du oss om sekretessrelaterade frågor

Om du har frågor om vår sekretesspolicy kan du kontakta oss via vårt onlineformulär.

Om du bor i EES, Storbritannien eller Schweiz kan du kontakta vår dataskyddsansvarige via vårt onlineformulär.