Opphavsrett

Hopp til et avsnitt

Hva er opphavsrett?  •  Slik får du opphavsrettslig beskyttelse  •  Kan du publisere andre personers opphavsrettslige innhold på TikTok uten deres tillatelse?  •  Hva gjør du om noen bryter opphavsretten din på TikTok?  •  Hva skjer etter at rettskrav om brudd på opphavsrett sendes til TikTok?  •  Hva gjør du om innholdet ditt urettmessig blir fjernet for brudd på opphavsrett?  •  Gir TikTok advarsler for gjentatte brudd på opphavsrett?  •  Slik unngår du at innholdet ditt fjernes for brudd på opphavsretten

Hva er opphavsrett?

Opphavsrett er en juridisk rettighet som beskytter forfatterens originale verk, som videoer og musikk. Opphavsrett beskytter et originalt uttrykk av en idé (for eksempel en spesifikk måte videoer eller musikk uttrykkes eller lages), men det beskytter ikke underliggende ideer eller fakta.

Slik får du opphavsrettslig beskyttelse

Hvis du lager et originalt verk, får du vanligvis automatisk opphavsrettslig beskyttelse.

Opphavsrettslig beskyttelse dekker bare originale uttrykk. Den dekker ikke ideer, prosedyrer, driftsmetoder eller matematiske konsepter. En person kan for eksempel eie opphavsretten til en film, men ikke det underliggende plottet eller temaene som uttrykkes i filmen.

Det er generelt ingen krav om å registrere verk for å få opphavsrettslig beskyttelse, selv om det kan gjøre det enklere å løse tvistesaker i enkelte jurisdiksjoner.

Kan du publisere andre personers opphavsrettslige innhold på TikTok uten deres tillatelse?

Våre tjenestevilkår og retningslinjer for fellesskapet tillater ikke publisering, deling eller sending av innhold som bryter eller krenker andre parters opphavsrett, varemerker eller andre immaterielle rettigheter. Dette inkluderer bruken av andre personers opphavsrettslige innhold uten særskilt tillatelse eller juridiske gyldige begrunnelser.

Under enkelte omstendigheter kan det være juridisk tillatt å bruke andre personers opphavsrettslige innhold uten deres tillatelse. Dette inkluderer rimelig bruk og unntak av opphavsrett, som ved sitering, kritikk og/eller anmeldelser av det opphavsrettslig beskyttede innholdet.

Hva gjør du om noen bryter opphavsretten din på TikTok?

Hvis du mener at en annen bruker har brutt opphavsretten din på TikTok, kan du kontakte brukeren direkte for å løse problemet. Alternativt kan du sende en rapport om brudd på opphavsrett for å be om at innholdet som angivelig bryter med opphavsretten fjernes fra TikTok.

Slik rapporterer du brudd på immaterielle eiendeler på TikTok:
1. I TikTok-appen trykker du på Del ved siden av videoen du vil rapportere.
2. Trykk på Rapporter.
3. Trykk på Brudd på immaterielle eiendeler.
4. Trykk på Rapporter brudd på opphavsrett og følg instruksjonene.

Du kan også bruke nettskjemaet vårt for å rapportere brudd på immaterielle rettigheter på TikTok.

Ha i bakhodet:
•  Du må angi all den nødvendige og nøyaktige informasjonen i innsendingen, om ikke kan klagen avvises.
•  Du må være eieren av det krenkede verket, eller en autorisert representant, for å sende inn en rapport om brudd på opphavsrett. Påse at underbyggende dokumentasjon som identifiserer deg som eieren eller en autorisert representant inkluderes i rapporten.
•  Hvis du med vilje sender inn en misledende eller falsk rapport, kan det føre til erstatningsansvar under lovverkene i gjeldende land.

Hvis du vil rapportere brudd på opphavsrett i reklamer, kan du kontakte oss via nettskjemaet vårt.
Hvis du vil rapportere brudd på opphavsrett i TikTok Shop, kan du kontakte oss via nettskjemaet vårt.

Hva skjer etter at rettskrav om brudd på opphavsrett sendes til TikTok?

Alle rettskrav om brudd på opphavsrett gjennomgås av vårt team med opphavsrettsspesialister. Vi vurderer om rapporten inneholder all nødvendig informasjon for at vi skal etterforske rettskravet, og om den har blitt sendt av innehaveren av opphavsrettighetene eller deres autoriserte representant. Vi kan ta kontakt med deg for å få manglende informasjon. Vi anbefaler å svare raskt for å holde forsinkelser til et minimum.

Om vi identifiserer brudd på våre retningslinjer for immaterielle eiendeler, fjerner vi innholdet fra plattformen. Vi varsler både personen bak rapporten og den rapporterte personen om utfallet.

Hva gjør du om innholdet ditt urettmessig blir fjernet for brudd på opphavsrett?

Du får et appvarsel hvis innholdet ditt fjernes for brudd på opphavsrett. Hvis du mener at innholdet ble fjernet ved en feil fordi du er autorisert til å bruke det opphavsrettslig beskyttede innholdet, eller du mener du har retten til å bruke innholdet, kan du anke i TikTok-appen. Du kan også anke via innsigelsesskjemaet vårt. Du må oppgi all den nødvendige informasjonen, inkludert kontaktinformasjonen din og bevis som støtter kravet ditt, om ikke kan anken bli avvist.

De følgende ankegrunnene godtas som regel ikke uten gyldige underbyggende bevis:
•  Bare en liten del av verket ble kopiert og ikke hele verket.
•  Det finnes andre brukere som også publiserer lignende innhold.
•  Du hevder ikke å være innehaver av opphavsretten til innholdet.
•  Du visste ikke at du ikke hadde lov til å publisere innholdet uten tillatelse.
•  Publisering av innholdet er beskyttet under ytringsfriheten.

Hvis anken godkjennes, setter vi inn innholdet igjen.

Gir TikTok advarsler for gjentatte brudd på opphavsrett?

Ja. I henhold til TikToks retningslinjer for gjentatte brudd utsteder vi en advarsel til brukere om innholdet deres ble fjernet som følge av brudd på opphavsrett. Det er en grense på tre advarsler for hver enkelt type immateriell eiendel. Når grensen nås, fjerner vi kontoen permanent. Vi teller advarsler for brudd på opphavsrett og varemerker separat. Hvis du for eksempel får to advarsler for brudd på opphavsrett og to advarsler for brudd på varemerker, blir ikke kontoen utestengt. Men om du får tre advarsler for brudd på opphavsrett og én advarsel for brudd på varemerke, blir kontoen utestengt.

Husk at vi forbeholder oss retten til umiddelbart å fjerne kontoer for brudd på våre retningslinjer for fellesskapet, uavhengig av antall advarsler.

Oppsamlede advarsler fjernes fra kontoen din etter 90 dager. Vi kan også fjerne brudd hvis rapporten om brudd på opphavsrett trekkes tilbake eller anken din godkjennes.

Slik unngår du at innholdet ditt fjernes for brudd på opphavsrett

Du må bare publisere originalt innhold på TikTok. Hvis du ønsker å bruke innhold som tilhører noen andre, anbefales det å få tillatelse fra innehaveren på forhånd.

Under enkelte omstendigheter kan det være tillatt å bruke andre parters opphavsrettslige innhold uten deres tillatelse. For eksempel om innholdet er i offentlig domene eller på annet vis tillatt av loven.

Ha i bakhodet at manglende kunnskap ikke er et gyldig forsvar mot brudd på opphavsrett.