Användarsäkerhet

Gå till ett avsnitt

Vad är Begränsat läge?  •  Så här aktiverar eller inaktiverar du Begränsat läge  •  Vad är läget Kommentarsskydd?  •  Så här hanterar du läget Kommentarsskydd  •  Vad är Filtrera sökord för video?  •  Vad är Föräldrakontroll?  •  Så här konfigurerar du Föräldrakontroll  •  Så här hanterar du kontroller för Föräldrakontroll  •  Säkerhetsresurser

Vi på TikTok lägger stor vikt vid att du är säker när du använder appen. Därför ger vi dig tillgång till flera säkerhetsverktyg och resurser som hjälper dig att styra dina sekretessinställningar och komma åt innehåll som är relevant och lämpligt för dig och din familj.

Vad är Begränsat läge?

Begränsat läge på TikTok begränsar exponeringen för innehåll som kanske inte är lämpligt för alla, t.ex. eftersom det innehåller vuxna eller komplicerade teman. Vissa funktioner är inte tillgängliga i Begränsat läge, t.ex. Följer-flödet och presenter i LIVE. Föräldrar och vårdnadshavare kan också aktivera Begränsat läge för sina tonåringar i Föräldrakontroll.

Slå på eller av Begränsat läge

Så här slår du på eller av Begränsat läge:
1. Tryck på
Profil längst ned i TikTok-appen.
2. Tryck på Meny-knappen ☰ högst upp.
3. Tryck på
Inställningar och sekretess.
4. Tryck på
Innehållsinställningar och sedan på Begränsat läge.
5. Följ stegen i appen för att ställa in eller ange en lösenkod för att slå på eller av Begränsat läge.

Obs!
•  Den här funktionen är bara tillgänglig i TikTok-appen. Begränsat läge är aktiverat som standard när du surfar på nätet eller mobilen.
•  Om du har flera konton måste du aktivera Begränsat läge på varje konto separat.
•  Om du är förälder eller vårdnadshavare kan du även aktivera Begränsat läge på din tonårings konto i Föräldrakontroll.

Läs mer om Begränsat läge.

Vad är läget Kommentarsskydd?

Med läget Kommentarsskydd kan du kontrollera din upplevelse genom att använda bättre filter i kommentarsområdena för dina nya videor. Läget Kommentarsskydd filtrerar kommentarer som är olämpliga, kränkande och som flaggats av dig eller andra.

Så här hanterar du läget Kommentarsskydd

Så här aktiverar du läget Kommentarsskydd:
1. I TikTok-appen trycker du på Profil längst ned.
2. Tryck på Meny -knappen ☰.
3. Tryck på Inställningar och sekretess och sedan på Sekretess.
4. Tryck på Kommentarer och sedan på läget Kommentarsskydd.
5. Aktivera läget Kommentarsskydd och tryck på Spara.

Ta reda på mer om läget Kommentarsskydd

Vad är Filtrera sökord för video?

Med Filtrera sökord för video på TikTok kan du anpassa innehållet i dina För dig- och Följer-flöden.

Så här lägger du till videorökordsfilter:
1. Tryck på
Profil längst ned i TikTok-appen.
2. Tryck på
menyknappen högst upp.
2. Tryck på Meny-knappen ☰ högst upp.
4. Tryck på
Innehållsinställningar och sedan på Filtrera sökord i video.
5. Tryck på
Lägg till sökord och ange ett ord eller en hashtagg som du vill filtrera. Du kan lägga till upp till 100 sökord.
6. Välj flödena som du vill filtrera i.
7. Tryck på
Spara för att bekräfta.
Obs! Du kan lägga till upp till 100 sökord.

Så här filtrerar du hashtaggar direkt från en video i För dig- eller Följer-flödet:
1. Tryck och håll ned på videon i TikTok-appen, eller tryck på
Dela längs sidan och tryck på Inte intresserad.
2. Tryck på
Detaljer för att se en lista med hashtaggar som påträffades i videon.
3. Välj hashtaggarna som du vill filtrera efter.
4. Tryck på
Skicka för att bekräfta.
Obs! Det här alternativet är inte tillgängligt i annonser.

Så här tar du bort eller redigerar filtrerade sökord:
1. Tryck på
Profil längst ned i TikTok-appen.
2. Tryck på Meny-knappen ☰ högst upp.
3. Tryck på
Inställningar och sekretess.
4. Tryck på
Innehållsinställningar och sedan på Filtrera sökord i video.
5. Tryck på
Ta bort bredvid sökorden du vill ta bort.
6. Tryck på
Ta bort för att bekräfta.

Obs! Om du är förälder eller vårdnadshavare kan du lägga till sökordsfilter åt din tonåring i Föräldrakontroll.

Vad är Föräldrakontroll?

Med Föräldrakontroll på TikTok kan föräldrar och tonåringar anpassa sina säkerhetsinställningar utifrån individuella behov. En förälder kan länka sitt TikTok-konto till tonåringens och ställa in föräldrakontroller som:

Daglig skärmtid
•  Ställ in hur mycket tid din tonåring kan spendera på TikTok varje dag. För tonåringar som är 13–17 år är standardinställningen en timme.
•  Ställ in skärmtidsgränsen åt din tonåring direkt från ditt eget konto.
•  Ställ in en skärmtidsgräns som du använder på alla enheter som din tonåring använder.
•  Ställ in en lösenkod som du kan ange efter att din tonåring har förbrukat sin tid så att hen har möjlighet att gå tillbaka till TikTok.

Instrumentpanel för skärmtid
•  Få en sammanfattning av tiden som din tonåring spenderar på TikTok, inklusive:
  ༚  Den sammanlagda tiden varje dag under de senaste fyra veckorna
  ༚  Antalet gånger som din tonåring har öppnat appen varje dag under de senaste fyra veckorna Läs mer om skärmtid på TikTok.

Inaktivera push-meddelanden
•  Ställ in när din tonårings push-meddelanden ska inaktiveras. Inställningen är aktiverad som standard:
  ༚  För tonåringar som är 13–15 år är den schemalagda tiden 21.00–08.00 som standard
  ༚  För tonåringar som är 16–17 år är den schemalagda tiden 22.00–08.00 som standard
•  Du kan schemalägga ytterligare tid direkt från ditt konto. Tänk på att den förinställda schemalagda tiden åsidosätter alla anpassade tider inom den förinställda tiden.

Läs mer om hur du inaktiverar push-meddelanden på TikTok.

Filtrera sökord för video
•  Välj sökord eller hashtaggar som exkluderas i tonåringens För dig- och Följer-flöden och hantera synligheten för listan med sökord.

STEM-flödet
•  Ställ in om din tonåring kan se STEM-flödet.

Obs! Det här är bara tillgängligt för användare i USA som är minst 13 år gamla.

Begränsat läge
•  Begränsa din tonårings exponering för innehåll som kanske inte lämpligt för hen.

Aktiviteter för länkade konton
•  Få aviseringar om din tonårings aktiviteter, till exempel om era konton har avlänkats, genom att aktivera push-meddelanden för
Anpassade uppdateringar med mera.

Sök
•  Bestäm om din tonåring får söka efter videor, hashtaggar eller LIVE-inlägg på TikTok.

Synlighet
•  Bestäm om din tonårings konto ska vara privat eller offentligt. Med ett privat konto kan din tonåring godkänna vem som får följa hen och se hens innehåll.

Föreslå konton för andra
•  Bestäm om din tonårings konto kan rekommenderas för andra. Läs mer om föreslagna konton på TikTok.

Direktmeddelanden
•  Begränsa vem som får skicka meddelanden till din tonåring eller stäng av direktmeddelanden helt.
Tänk på det här:
•  Direktmeddelanden på TikTok är endast tillgängliga för registrerade kontoinnehavare från 16 år.
•  Direktmeddelanden inaktiveras automatiskt för registrerade kontoinnehavare mellan 13 och 15 år.
Läs mer om direktmeddelanden på TikTok.

Gillade videor
•  Bestäm vem som får titta på videor som din tonåring gillar.

Kommentarer
•  Bestäm vem som kan kommentera din tonårings videor.
Obs! Alternativen i Föräldrakontroll på TikTok är endast tillgängliga i TikTok-appen, inte via webbläsaren på en dator eller en mobil enhet. Om din tonåring använder TikTok via både en webbläsare och appen kan du använda föräldrakontrollerna som är tillgängliga via webbläsaren samt kontrollerna i TikTok-appen.

Information om hur du ställer in skärmtidsgränser och begränsar din tonårings TikTok-användning i webbläsare finns i:
•  Googles familjecenter för Android och Chrome.
•  Apples föräldrakontroller för iPhone, iPad, Mac och Safari.

Ställa in Föräldrakontroll

Så här länkar du förälderns och tonåringens konton:
1. Tryck på
Profil längst ned i TikTok-appen.
2. Tryck på Meny-knappen ☰ högst upp.
3. Tryck på
Inställningar och sekretess och sedan på Föräldrakontroll.
4. Tryck på
Förälder eller Tonåring.
5. Följ stegen i appen för att länka kontona.

Hantera alternativen i Föräldrakontroll

Så här hanterar eller kontrollerar du alternativen i Föräldrakontroll:
1. Tryck på
Profil längst ned i TikTok-appen.
2. Tryck på Meny-knappen ☰ högst upp.
3. Tryck på
Inställningar och sekretess och sedan på Föräldrakontroll.
4. Välj kontot du vill hantera.
5. Ändra inställningarna vid behov.

Säkerhetsresurser

Vi på TikTok vill se till att du har de säkerhetsresurser du behöver för att skydda din onlineupplevelse. Ta hjälp av följande resurser om du eller någon du känner behöver hjälp.

Säkerhetscenter
Gå till Säkerhetscenter för att läsa mer om säkerhetsresurser och verktyg på TikTok. Du hittar även information om din kontostatus, register över anmälningar som du skickat och kan dela feedback i appversionen och Säkerhetscenter.

Så här går du till Säkerhetscenter i TikTok-appen:
1. Tryck på
Profil längst ned på skärmen.
2. Tryck på Meny-knappen ☰ högst upp.
3. Tryck på
Inställningar och sekretess och sedan på Support.
4. Tryck på
Säkerhetscenter.

Globala resurser
•  Family Online Safety Institute
•  Internet Watch Foundation
•  WePROTECT Global Alliance
•  National Center for Missing & Exploited Children

Lokala resurser
Du hittar en lista med lokala organisationer i vårt Säkerhetscenter genom att välja ditt land/din region.

Ytterligare resurser
I vårt Säkerhetscenter hittar du ytterligare resurser för följande problem:
•  Förhindra sexuellt utnyttjande av barn på TikTok
•  Resurser vid sexuella övergrepp
•  Ätstörningar
•  Mobbning
•  Covid-19
•  Självmord och självskada
•  Digitalt välbefinnande
•  Guide för föräldrar och vårdnadshavare