Förhindra nätfiske på TikTok

Bedrägliga meddelanden, som ibland kallas nätfiske, är en vanlig metod som angripare använder för att lura andra att lämna ut sina personuppgifter som lösenord, kreditkortsnummer, personnummer eller andra känsliga uppgifter. Bedrägliga meddelanden kan skickas via e-post, SMS (textmeddelande), meddelanden i olika appar eller meddelandeappar.

Vad du kan göra om du tror att du har fått ett nätfiskemeddelande

TikTok kontaktar dig aldrig för att be om dina kontouppgifter. Kom ihåg att bedragare försöker lura dig så att du delar dina personuppgifter, vanligtvis via e-post eller meddelanden i appen.

Om du ser eller får misstänkta meddelanden, e-postmeddelanden, videor eller länkar ska du inte öppna dem. Istället ska du genast anmäla det till oss. Kom ihåg:
•  Legitima meddelanden från TikTok kommer inte att be dig om dina personuppgifter som namn, kontaktuppgifter eller lösenord.
•  Verifiera alltid länkarna som skickas till dig innan du öppnar dem.
•  Lita aldrig på webbplatser från tredje part som lovar att ge bort gratis gilla-markeringar, fans, kronor, Mynt eller andra förmåner eftersom det kanske gör att de kan komma åt dina inloggningsuppgifter.

Men vårt supportteam kanske kontaktar dig via ett officiellt meddelande i appen om du stöter på problem när du använder vissa funktioner på TikTok, t.ex. att fylla på Mynt. Om ditt konto berörs:
•  Vårt supportteam kommer att skicka ett meddelande till dig i TikTok-inkorgen. Du kan verifiera att det kommer från oss om ett popup-fönster visas längst ned där du måste godkänna meddelandeförfrågan.
•  Beroende på funktionen kan vårt supportteam be dig att skicka in dokument för att verifiera din identitet och dina bankuppgifter så att vi kan lösa problemet.
•  Kom ihåg att vara försiktig när med kontot om ovannämnda meddelanden inte skickas till dig på det officiella sättet.

Vad du ska göra om du tror att ditt konto har utsatts för risk

Om du tror att ditt konto kan ha utsatts för risk bör du omedelbart anmäla det till oss. Du kan även vidta ett antal åtgärder för att skydda ditt konto bättre:

Ändra ditt lösenord
•  Om du tror att ditt konto har utsatts för risk bör du ändra lösenordet så snart som möjligt. Välj ett lösenord som är lätt att komma ihåg för dig men svårt för andra att gissa.
•  Läs om hur du återställer ditt TikTok-lösenord.

Aktivera tvåstegsverifiering
•  Tvåstegsverifiering lägger till ett extra skyddslager på kontot om ditt lösenord har komprometterats. Det hjälper även att skydda ditt konto från okända och obehöriga enheter eller tredjepartsapplikationer.
•  Läs om hur du aktiverar tvåstegsverifiering.

Kontrollera enheter där du är inloggad
•  Du kan visa vilka telefoner och andra enheter som för närvarande använder eller som nyligen varit inloggade på ditt TikTok-konto.
•  Ta reda på hur du kontrollerar dina enheter i inställningarna.

Kontrollera dina säkerhetsvarningar
•  Våra team övervakar konton för att identifiera misstänkt eller otillåten aktivitet. Du kan ta reda på ovanliga säkerhetshändelser som inträffar och som du inte känner igen.
•  För att granska dina varningar går du till inställningarna i TikTok-appen och trycker på Säkerhet. Därefter trycker du på Säkerhetsvarningar.

Läs mer om sekretess och säkerhet på TikTok i vårt Säkerhetscenter.