Phishing op TikTok voorkomen

Frauduleuze berichten, soms phishing genoemd, zijn een veelvoorkomende methode die aanvallers gebruiken om anderen te verleiden en op te lichten, zodat ze hun persoonsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers, BSN of andere gevoelige gegevens bekendmaken. Frauduleuze berichten kunnen worden gestuurd via een e-mail, een sms, een bericht in de app of berichtenapps.

Wat te doen als je denkt dat je een phishingbericht hebt ontvangen

TikTok zal nooit contact met je opnemen om je accountgegevens te vragen. Het is belangrijk om te onthouden dat oplichters je kunnen proberen te verleiden om je persoonsgegevens te delen, meestal via e-mail of een bericht in de app.

Als je een verdachte e-mail, video, link of bericht ziet of ontvangt, open die dan niet en meld het ons onmiddellijk. Onthoud:
•  In legitieme berichten van TikTok wordt niet gevraagd naar persoonsgegevens zoals je naam, contactgegevens of wachtwoord.
•  Controleer alle links die je ontvangt altijd voordat je ze opent.
•  Vertrouw nooit websites van derden die beloven gratis likes, fans, kronen, Munten of andere stimulansen weg te geven, omdat deze je inloggegevens kunnen onderscheppen.

Ons ondersteuningsteam kan echter contact met je opnemen via een officieel bericht in de app als je daarvoor een probleem hebt ondervonden bij het gebruik van bepaalde functies op TikTok, zoals het opladen van Munten. Als je account is getroffen:
•  Ons ondersteuningsteam stuurt je een bericht in je TikTok-inbox, waarvan je kunt bevestigen dat het van ons komt als er onderaan een pop-up wordt weergegeven met de vraag het berichtverzoek te accepteren.
•  Afhankelijk van de functie kan ons ondersteuningsteam je vragen om documenten te verstrekken voor identiteits- en bankverificatie om je probleem op te lossen.
•  Ga zorgvuldig om met je account als je de bovenstaande berichten niet ontvangt via onze officiële weg.

Wat te doen als je denkt dat er is ingebroken op je account

Als je denkt dat er is ingebroken op je account, moet je het direct aan ons melden. Je kunt ook enkele stappen nemen om je account beter te beveiligen:

Je wachtwoord wijzigen
•  Als je denkt dat er is ingebroken op je account, wijzig je wachtwoord dan zo snel mogelijk. Kies een wachtwoord dat jij eenvoudig kunt onthouden, maar anderen niet makkelijk kunnen raden.
•  Leer hoe je je TikTok-wachtwoord opnieuw instelt.

2-stapsverificatie inschakelen
•  2-stapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account voor het geval dat je wachtwoord bekend wordt. Het helpt ook je account te beschermen tegen niet-herkende en onbevoegde apparaten of toepassingen van derden.
•  Leer hoe je 2-stapsverificatie inschakelt.

Apparaten controleren waarop je bent ingelogd
•  Je kunt telefoons en andere mobiele apparaten bekijken die momenteel je TikTok-account gebruiken of recent hebben gebruikt.
•  Lees over je apparaten controleren vanuit je instellingen.

Je beveiligingsmeldingen controleren
•  Je kunt telefoons en andere apparaten bekijken waarop je momenteel je TikTok-account gebruikt of recent hebt gebruikt.
•  Om je meldingen te controleren, ga je naar de instellingen in de TikTok-app en tik je op Beveiliging en vervolgens op Beveiligingsmeldingen.

Ga voor meer informatie over privacy en beveiliging op TikTok naar ons Veiligheidscentrum.