Näin TikTok suosittelee sisältöä

Siirry osioon

Mitä suosittelujärjestelmät ovat?  •  Miten sisältöä suositellaan TikTokissa  •  Muut tekijät, jotka vaikuttavat siihen, miten TikTok suosittelee sisältöä  •  Miten voit vaikuttaa TikTokissa näkemääsi sisältöön

Mitä suosittelujärjestelmät ovat?

TikTokin tehtävä on inspiroida luovuuteen ja luoda iloa. Sisältömme on erittäin monimuotoista, ja haluamme sinun löytävän kiinnostavia ja olennaisia videoita. Juuri siksi käytämme suosittelujärjestelmiä – tarjotaksemme sinulle personoidun kokemuksen. Nämä järjestelmät suosittelevat sisältöä perustuen mieltymyksiisi, joita tuot esille toimillasi TikTokissa, esimerkiksi tilejä seuraamalla ja julkaisuista tykkäämällä.

Kun rekisteröidyt TikTokiin ensi kertaa, saatamme pyytää sinua valitsemaan kiinnostavia kategorioita, kuten "lemmikkieläimet" tai "matkailu". Tämä auttaa meitä muodostamaan henkilökohtaiset Sinulle- ja LIVE-syötteesi. Jos et valitse kiinnostavia kategorioita, tarjoamme alkajaisiksi syötteen, jossa on uusimpia ja TikTokissa suosiota niittäneitä videoita. Suosittelujärjestelmämme valitsee ensimmäiset videosi poimimalla laajalle yleisölle sopivia ja suosittuja videoita. Sijainti- ja kieliasetuksillasi on vaikutusta siihen, mitä videoita järjestelmä sinulle poimii. Ehdotamme kategorioiden lisäksi suosittuja sisällönluojia seurattavaksi. Jos et valitse seuraajia tai sinulla ei ole kavereita TikTokissa, Kaverit-välilehdelläsi tai Seurataan-syötteessäsi ei välttämättä ole sisältöä.

Kun aloitat sovelluksen käytön, vuorovaikutuksesi toimii signaaleina, jotka auttavat järjestelmää suosittelemaan sinulle sisältöä, josta olet todennäköisesti kiinnostunut, ja välttämään sisältöä, joka ei todennäköisesti kiinnosta sinua. Vuorovaikutuksesi TikTokissa voi vaikuttaa siihen, miten järjestelmä sijoittaa ja tarjoaa sinulle sisältöä.

Miten sisältöä suositellaan TikTokissa

Suosittelemme sisältöä usean tekijän perusteella, jotka auttavat ennustamaan, miten olennaista ja kiinnostavaa sisältö saattaa käyttäjästä olla. Kolme tärkeintä tekijää ovat vuorovaikutukset sekä sisältö- ja käyttäjätiedot.

Kukin suosittelujärjestelmä valitsee videoita suuresta ehdot täyttävän sisällön kokoelmastamme ja asettaa ne järjestykseen sen perusteella, kuinka todennäköisesti järjestelmä ennustaa sinun olevan kiinnostunut kustakin videosta. Tietyissä suosittelujärjestelmissä ennustuksiin vaikuttavat myös muiden sellaisten TikTokin käyttäjien vuorovaikutukset, joilla vaikuttaa olevan samankaltaisia kiinnostuksen kohteita. Jos esimerkiksi käyttäjä A pitää videoista 1, 2 ja 3 ja käyttäjä B pitää videoista 1, 2, 3, 4 ja 5, suosittelujärjestelmä saattaa ennustaa käyttäjän A pitävän myös videoista 4 ja 5. Jotkut käyttäjät voivat nähdä samaa sisältöä, mutta ominaisuudet, kuten Sinulle, Seurataan, Kaverit ja LIVE-syötteet, ovat henkilökohtaisia.

Voit katsoa sisältöä useiden syötteiden ja ominaisuuksien kautta, joita parannellaan ja laajennetaan ajan mittaan. Alla on suosittuja esimerkkejä.

Sinulle
Sinulle-syöte esittää sinulle valikoidusta sisällöstä koostuvan striimin, jotta löydät mieluista sisältöä ja sisällönluojia.

Sinulle-syötteeseen voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
•
Käyttäjän vuorovaikutukset: tykkäämäsi, jakamasi, kommentoimasi ja kokonaan katsomasi tai ohittamasi sisältö sekä seuraamiesi seuraajien tilit.
•
Sisältötiedot: äänet, hashtagit, katselukertojen määrä ja julkaisumaa.
•
Käyttäjätiedot: laiteasetukset, kieli, sijainti, aikavyöhyke ja päivä sekä laitetyyppi.

Näiden tekijöiden avulla voimme ennustaa, miten osuvaa ja kiinnostavaa sisältö voi olla käyttäjälle. Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla tietyn videon katseluun käytettyä aikaa painotetaan muita tekijöitä voimakkaammin.

Seurataan
Seurataan-syöte esittää seuraamiesi sisällönluojien sisältöä. Jokainen Seurataan-syöte on ainutlaatuinen – vaikka kaksi käyttäjää seuraisi samoja sisällönluojia, kukin syöte sijoittaa ja tarjoaa sisältöä sen mukaan, miten käytät TikTokia.

Muun muassa seuraavat tekijät voivat vaikuttaa Seurataan-syötteeseesi:
•
Käyttäjän vuorovaikutukset: käynnit seuraamiesi käyttäjien profiileissa ja sisältö, josta tykkäät, jota jaat tai kommentoit tai jota katsot kokonaan tai ohitat.
•
Sisältötiedot: äänet, hashtagit, videon katselukertojen määrä ja julkaisumaa.
•
Käyttäjätiedot: laiteasetukset, kieli, sijainti, aikavyöhyke ja päivä sekä laitetyyppi.

Näiden tekijöiden avulla voimme ennustaa, miten osuvaa ja kiinnostavaa sisältö voi olla käyttäjälle. Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla tiettyjen videoiden katseluun käytettyä aikaa painotetaan muita tekijöitä enemmän.

Kaverit
Kaverit-välilehdellä näytetään sisältöä seuraajilta, joita sinä vuorostasi seuraat (kaverisi), seuraamiltasi tileiltä ja muilta suositelluilta tileiltä. Vaikka kaksi käyttäjää seuraisivat samoja sisällönluojia, heidän Kaverit-välilehtensä sijoittavat ja tarjoavat sisältöä kullekin henkilölle ainutlaatuisella tavalla.

Kaverit-välilehteen voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
•
Käyttäjän vuorovaikutukset: käynnit kavereittesi tai mahdollisesti tuntemiesi ihmisten profiileissa ja sisältö, josta tykkäät, jota jaat tai kommentoit tai jota katsot kokonaan tai ohitat.
•
Sisältötiedot: äänet, hashtagit, videon katselukertojen määrä ja julkaisumaa.
•
Käyttäjätiedot: laiteasetukset, yhteystiedot (luvallasi), kieli, sijainti, aikavyöhyke ja päivä sekä laitetyyppi.

Näiden tekijöiden avulla voimme ennustaa, miten osuvaa ja kiinnostavaa sisältö voi olla katsojalle. Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla videon tykkäyksiä ja kommentteja painotetaan muita tekijöitä enemmän.

LIVE
LIVE-syöte esittää LIVE-videostriimin, jonka avulla voit löytää sinulle mieluista sisältöä ja sisällönluojia. Voit katsoa LIVE-videoita valitsemalla LIVE-painikkeen Sinulle-syötteen yläreunasta, tai voit katsella Sinulle-syötteessä suositeltuja LIVE-videoita.

LIVE-syötteeseen voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
•
Käyttäjävuorovaikutukset: LIVE-videot, joista tykkäät ja joita kommentoit, sisällönluojat, joita seuraat, katseluaika ja lähetyt Lahjat.
•
Sisältötiedot: hashtagit, LIVEn katselukertojen määrät, tykkäysten määrät, lähetettyjen Lahjojen määrät, sisällönluojan seuraajien määrä ja maa, jossa LIVE tapahtuu.
•
Käyttäjätiedot: laiteasetukset, kieli, sijainti, aikavyöhyke ja päivä sekä laitetyyppi.

Näiden tekijöiden avulla voimme ennustaa, miten osuvaa ja kiinnostavaa sisältö voi olla käyttäjälle. Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla tietyn LIVEn katseluun käytettyä aikaa painotetaan muita tekijöitä enemmän.

Hae
Hakuominaisuudellamme voi hakea sisältöä TikTokissa. Se myös suosittelee hakusanoja, joilla voit löytää sisältöä.

Hakutuloksiin voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
•
Käyttäjän vuorovaikutukset:aikaisemmat hakusi sekä tykkäämäsi, jakamasi, kommentoimasi ja kokonaan katsomasi tai ohittamasi sisältö.
•
Sisältötiedot: sisällön osuvuus hakuusi, hashtagit ja käytetty ääni.
•
Käyttäjätiedot: laiteasetukset, kieli ja sijainti.

Näiden tekijöiden avulla voimme ennustaa, miten osuvaa ja kiinnostavaa sisältö voi olla katsojalle. Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla sisällön osuvuutta annettuun sanaan painotetaan muita tekijöitä enemmän.z

Kommentit
Suosittelemme julkaisujen kommentteja, joiden uskomme kiinnostavan sinua ja joiden avulla voit luoda yhteyksiä TikTok-yhteisössä.

Sinulle näytettäviin kommentteihin voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
•
Käyttäjän vuorovaikutukset: kommentit, joista tykkäät ja joihin vastaat sekä se, seuraatko videon luojaa tai kommentin kirjoittajaa.
•
Sisältötiedot: tykkäysten määrä ja kommentin kieli.
•
Käyttäjätiedot: sijainti ja kieli sekä laiteasetukset.

Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla kommentin kieltä ja sen saamien tykkäysten määrää painotetaan muita tekijöitä enemmän.

Ilmoitukset
Lähetämme sinulle ilmoituksia sisällöstä, josta saatat tykätä, tyypeistä, jotka saatat tuntea, sekä hakusanoista, joista saattaisit olla kiinnostunut.

Sinulle lähetettäviin ilmoituksiin voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
•
Käyttäjän vuorovaikutukset: aktiivisuutesi TikTokissa ja aikaisempi vuorovaikutuksesi ilmoitusten kanssa.
•
Sisältötiedot: sisällön luoja, hashtagit, katselukertojen määrä ja julkaisumaa.
•
Käyttäjätiedot: sijainti, kieli ja laitetyyppi.

Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla saatujen ja avattujen ilmoitusten määrää painotetaan muita tekijöitä enemmän.

Tilisuositukset
TikTokissa voit olla yhteydessä mahdollisesti tuntemiesi ihmisten ja sinua mahdollisesti kiinnostavien sisällönluojien kanssa sen perusteella, keiden kanssa olet jo tekemisissä.

Tilisuosituksiin voivat vaikuttaa mm. seuraavat tekijät:
•
Käyttäjän vuorovaikutukset: toimintasi TikTokissa, kuten tilit, joita seuraat, joista tykkäät tai joiden kanssa jaat sisältöä.
•
Sisältötiedot: tilin seuraajien ja katselukertojen määrä, tilin sijainti sekä käyttäjän tuntemisen todennäköisyys, jos hän on esimerkiksi yhteystiedoissasi (luvallasi).
•
Käyttäjätiedot: laiteasetukset, kieli ja sijainti.

Eri tekijöiden merkitys suositellun sisällön valinnassa saattaa vaihdella, ja niiden tärkeys ja painotus saattaa muuttua ajan mittaan. Monien käyttäjien kohdalla kahden tilin välisten yhteisten yhteyshenkilöiden määrää painotetaan muita tekijöitä enemmän.

Muut tekijät, jotka vaikuttavat siihen, miten TikTok suosittelee sisältöä

Suositusten monipuolistaminen
Kun katselet sisältöä Kaverit-välilehdessä ja Sinulle-, Seurataan- ja LIVE-syötteissä, pyrimme ehdottamaan sinulle osuvaa sisältöä, mutta myös antamaan sinulle mahdollisuuden löytää erilaista sisältöä ja uusia sisällönluojia sekä saamaan uusia näkökulmia ja ideoita. Juuri siksi saatat toisinaan törmätä Sinulle- tai LIVE-syötteessäsi sisältöön, joka ei näytä liittyvän kiinnostuksen kohteisiisi. Emme yleensä suosittele sisältöä, jota olet jo katsellut. Pyrimme suosituksilla kannustamaan sinua löytämään uusia sisältökategorioita ja sisällönluojia.

Kaverit-välilehden ja Seurataan-syötteen tapauksessa saatat vastaavasti nähdä useita videoita samalta sisällönluojalta, mutta emme tavallisesti suosittele kahta saman sisällönluojan videota peräkkäin. Jos seuraat vain häntä, saatamme suositella useita videoita peräkkäin. Jos Kaverit-välilehden ja Seurataan-syötteen videot loppuvat kesken, suosittelemme tutustumaan Sinulle-syötteen videoihin.

Kokemuksesi turvaaminen
Turvallisuus on avaintekijä suosittelujärjestelmissämme. Poistamme kaiken sisällön, jonka on huomattu rikkovan Yhteisön suuntaviivoja.

Turvallisuustiimimme ryhtyy ylimääräisiin varotoimiin ja käy läpi sisällön sen suosion kasvaessa alustalla, jotta voimme vähentää mahdollisuutta, että suosittelisimme sisältöä, joka ei sovi kaikille TikTokin käyttäjille. Pyrimme esimerkiksi olemaan suosittelematta (tai rajoittamaan suosittelua) sellaisiin kategorioihin kuuluvaa sisältöä, jotka eivät ehkä sovellu kaikenlaisille yleisöille, vaikka sisältöä ei poistettaisi TikTokista kokonaan. Tarkistamme LIVE-videoita jatkuvasti estääksemme Yhteisömme suuntaviivojen vastaisen LIVE-sisällön. Saatamme myös rajoittaa Yhteisömme suuntaviivoja rikkovia sisällönluojia esiintymästä LIVEnä. Alle 18-vuotiaat eivät saa pitää LIVEä tai lähettää Lahjoja tai katsoa tiettyjä LIVE-videoita. Lue lisää ikärajoitteisesta sisällöstä LIVEssä.

Voit lukea lisää sisällön kelpoisuusvaatimuksista Yhteisön suuntaviivoista.

Miten voit vaikuttaa TikTokissa näkemääsi sisältöön

Sinulle
Sen lisäksi, että valitset TikTokiin rekisteröityessäsi sinua kiinnostavia kategorioita, voit muokata Sinulle-syötettä seuraavilla ominaisuuksilla:
•  En ole kiinnostunut: jos et pidä tietystä sisällöstä, voit kertoa antamalla palautetta, ettet ole kiinnostunut kyseisestä sisällöstä, jolloin näytämme sinulle vähemmän tällaista sisältöä.
•  Videoiden avainsanojen suodattaminen: voit suodattaa tiettyjä sanoja tai hashtageja, jolloin näitä sanoja sisältäviä videoita ei suositella Sinulle- tai Seurataan-syötteissäsi.

Jos Sinulle-syötteesi suositukset eivät enää tunnu merkityksellisiltä tai haluaisit niihin vaihtelua, voit päivittää Sinulle-syötteen nähdäksesi uutta suosittua sisältöä samaan tapaan kuin jos olisit juuri rekisteröitynyt TikTokiin.

Seurataan
Voit muovata Seurataan-syötettäsi seuraavilla ominaisuuksilla:
•  Lopeta seuraaminen: sisällönluojan seuraamisen lopettaminen voi suoraan poistaa sisällönluojan julkaisut Seurataan-syötteestä.
•  Videoiden avansanojen suodattaminen: voit suodattaa tiettyjä sanoja tai hashtageja sisältöasetuksissa, jolloin näitä sanoja sisältävää sisältöä ei suositella Sinulle- tai Seurataan-syötteissäsi.

Kaverit
Voit muovata Kaverit-välilehteäsi seuraavilla ominaisuuksilla:
•  Lopeta seuraaminen: sisällönluojan tai kaverin seuraamisen lopettaminen voi poistaa kyseisen tilin julkaisut Kaverit-välilehdeltä.
•  En ole kiinnostunut: jos et pidä mahdollisten tuttujesi suositeltujen tilien perusteella suositellusta sisällöstä, voit kertoa antamalla palautetta, ettet ole kiinnostunut kyseisestä sisällöstä, jolloin näytämme sinulle vähemmän kyseisen sisällönluojan sisältöä.

LIVE
Sen lisäksi, että valitset TikTokiin rekisteröityessäsi sinua kiinnostavia kategorioita, voit muokata LIVE-syötettä seuraavilla ominaisuuksilla:
•  En ole kiinnostunut: jos et pidä tietystä LIVE-sisällöstä, voit kertoa antamalla palautetta, ettet ole kiinnostunut kyseisestä sisällöstä, jolloin näytämme sinulle vähemmän kyseisen sisällönluojan sisältöä.

Kommentit
Jos et ole kiinnostunut kommentista, kerro siitä valitsemalla julkaisun kommenttiosiossa En tykkää.

Ilmoitukset
Hallinnoi ilmoituksia asetuksissa ja valitse, millaisia ilmoituksia haluat saada ehdotetuista julkaisuista. Poista kaikki ilmoitukset käytöstä tai valitse, mistä vuorovaikutuksista haluat saada ilmoituksia.

Tilisuositukset
Voit muovata tilisuosituksia seuraavilla ominaisuuksilla:
•  Poista yhteystietojen synkronointi: poista aikaisemmin synkronoidut yhteystiedot tai poista yhteystietojen synkronointi käytöstä yksityisyysasetuksissa.
•  Poista ehdotetut tilit: kun suosittelemme sinulle seurattavia tilejä, voit kertoa, ettet ole kiinnostunut tilistä, poistamalla sen ehdotettujen tilien luettelosta.