Hoe TikTok content aanbeveelt

Ga naar een onderdeel

Wat zijn aanbevelersystemen?  •  Hoe content wordt aanbevolen op TikTok  •  Andere factoren die beïnvloeden hoe TikTok content aanbeveelt  •  Hoe je kunt beïnvloeden wat je ziet op TikTok

Wat zijn aanbevelersystemen?

Het is de missie van TikTok om inspiratie voor creativiteit te bieden en vreugde te brengen. We hebben een grote verscheidenheid aan content en we willen je de meest interessante en relevante video's laten ontdekken. Daarom gebruiken we aanbevelersystemen om je een persoonlijke experience te bieden. Deze systemen stellen content voor op basis van je voorkeuren, uitgedrukt door interacties op TikTok, zoals het volgen van een account of het liken van een bericht.

Wanneer je je registreert voor TikTok, kunnen we je uitnodigen om interessecategorieën te selecteren, zoals huisdieren of reizen, waarmee we je 'Voor jou'- en LIVE-feeds beter kunnen samenstellen. Als je geen interessecategorieën selecteert, bieden we je eerst een feed met recente video's die populair zijn bij anderen op TikTok. Nadat je je eerste set video's hebt geselecteerd, zoekt het aanbevelersysteem populaire video's die geschikt zijn voor een breed publiek, beïnvloed door je locatie- en taalinstellingen. We stellen niet alleen categorieën voor, maar ook populaire makers die je kunt volgen. Als je geen volgers selecteert of geen vrienden hebt op TikTok, dan zie je mogelijk geen content op je 'Vrienden'-tabblad of in de 'Volgend'-feed.

Wanneer je acties begint uit te voeren in de app, fungeren deze als signalen waarmee het aanbevelersysteem content kan voorspellen waarin je waarschijnlijk geïnteresseerd bent, evenals content waarin je misschien minder geïnteresseerd bent en die je misschien liever overslaat. Je interacties op TikTok kunnen invloed hebben op de manier waarop het systeem je content rangschikt en aanbiedt.

Hoe content wordt aanbevolen op TikTok

We bevelen content aan op basis van verschillende factoren om te voorspellen hoe relevant en interessant de content kan zijn voor een gebruiker. De drie belangrijkste factoren zijn gebruikersinteractie, contentgegevens en gebruikersgegevens.

Elk aanbevelersysteem maakt een selectie uit een grote verzameling in aanmerking komende content en rangschikt deze op basis van de voorspelling van het systeem over hoe waarschijnlijk het is dat je geïnteresseerd bent in de content. In bepaalde aanbevelersystemen worden deze voorspellingen ook beïnvloed door de interacties van andere mensen op TikTok die vergelijkbare interesses lijken te hebben. Als gebruiker A bijvoorbeeld video 1, 2 en 3 leuk vindt en gebruiker B video 1, 2, 3, 4 en 5 leuk vindt, kan het aanbevelerssysteem voorspellen dat gebruiker A video 4 en 5 ook leuk zal vinden. Sommige gebruikers krijgen dan misschien dezelfde content te zien, maar functies als de feeds 'Voor jou', Volgend, Vrienden en LIVE zijn uniek voor elke gebruiker.

Je kunt content bekijken via verschillende feeds en functies die voortdurend worden verbeterd en uitgebreid. Hieronder zie je enkele populaire voorbeelden.

Voor jou
De 'Voor jou'-feed toont een stroom van content speciaal voor jou, zodat je content en makers kunt vinden die je leuk vindt.

Factoren die je 'Voor jou'-feed kunnen beïnvloeden zijn onder andere:
•
Gebruikersinteractie: content die je leuk vindt, deelt, waarop je reageert en die je helemaal bekijkt of juist overslaat, maar ook accounts van volgers die jou ook volgen.
•
Contentgegevens: bijschriften, hashtags, aantal weergaven en het land waarin de content is gepubliceerd.
•
Gebruikersgegevens: apparaatinstellingen, taalvoorkeur, locatie, tijdzone en dag, en apparaattype.

Deze factoren helpen ons te voorspellen hoe interessant en relevant content zou kunnen zijn voor een gebruiker. Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers wordt de tijd besteed aan het kijken van een specifieke video over het algemeen zwaarder gewogen dan andere factoren.

Volgend
De Volgend-feed toont content van makers die je volgt. Elke Volgend-feed is uniek. Zelfs als twee gebruikers dezelfde makers volgen, zal elke feed content rangschikken en aanbieden op een manier die is afgestemd op hoe zij TikTok gebruiken.

Factoren die je Volgend-feed kunnen beïnvloeden zijn onder andere:
•
Gebruikersinteracties: bezoeken aan de gebruikersprofielen die je volgt en de content die je liket, deelt, waarop je reageert en die je volledig bekijkt of juist overslaat.
•
Contentgegevens: geluiden, hashtags, het aantal videoweergaven en het land waarin de content is gepubliceerd.
•
Gebruikersgegevens: apparaatinstellingen, taalvoorkeur, locatie, tijdzone en dag, en apparaattype.

Deze factoren helpen ons te voorspellen hoe relevant en interessant content zou kunnen zijn voor een gebruiker. Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers wordt de tijd besteed aan het kijken van specifieke video's over het algemeen zwaarder gewogen dan andere factoren.

Vrienden
Het Vrienden-tabblad toont content van volgers die jij terugvolgt (je vrienden), accounts die je volgt en andere voorgestelde accounts. Zelfs als twee gebruikers dezelfde groep makers volgen, wordt de content op hun Vrienden-tabblad voor beiden op een unieke manier gerangschikt en aangeboden.

Factoren die je Vrienden-tabblad kunnen beïnvloeden zijn onder andere:
•
Gebruikersinteracties: bezoeken aan de profielen van je vrienden of van mensen die je misschien kent en de content die je liket, deelt of waarop je reageert en die je volledig bekijkt of juist overslaat.
•
Contentgegevens: geluiden, hashtags, het aantal videoweergaven en het land waarin de content is gepubliceerd.
•
Gebruikersgegevens: apparaatinstellingen, contactpersonen (met jouw toestemming), taalvoorkeur, locatie, tijdzone en dag, en apparaattype.

Deze factoren helpen ons te voorspellen hoe relevant en interessant content zou kunnen zijn voor een kijker. Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers wegen likes en reacties op een video over het algemeen zwaarder dan andere factoren.

LIVE
De LIVE-feed toont een stream van LIVE-video's zodat je content en makers kunt vinden die je leuk vindt. Je kunt LIVE-video's kijken door de LIVE-knop bovenaan je 'Voor jou'-feed te selecteren, of je kunt aanbevolen LIVE-video's zien in je 'Voor jou'-feed.

Factoren die je LIVE-feed kunnen beïnvloeden zijn onder andere:
•
Gebruikersinteracties: LIVE-video's die je liket en waarop je reageert, makers die je volgt, kijktijd en gestuurde Cadeaus.
•
Contentgegevens: hashtags, aantal LIVE-weergaven, aantal likes, aantal gestuurde Cadeaus, aantal volgers van de maker en het land waarin de LIVE plaatsvindt.
•
Gebruikersgegevens: apparaatinstellingen, taalvoorkeur, locatie, tijdzone en dag, en apparaattype.

Deze factoren helpen ons te voorspellen hoe relevant en interessant content zou kunnen zijn voor een gebruiker. Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers wordt de tijd besteed aan het kijken van een specifieke LIVE over het algemeen zwaarder gewogen dan andere factoren.

Zoeken
Met de zoekfunctie kun je op TikTok naar content zoeken. Bovendien stelt de functie zoektermen voor waarmee je content kunt ontdekken.

Factoren die je zoekresultaten kunnen beïnvloeden, zijn onder andere:
•
Gebruikerinteracties: je eerdere zoekgedrag en de content die je leuk vindt, deelt, waarop je reageert en die je helemaal bekijkt of juist overslaat.
•
Contentgegevens: hoe relevant de content is voor je zoekopdracht, hashtags en het gebruikte geluid.
•
Gebruikersgegevens: apparaatinstellingen, taalvoorkeur en locatie.

Deze factoren helpen ons te voorspellen hoe relevant en interessant content zou kunnen zijn voor een kijker. Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers weegt hoe relevant de content is ten opzichte van de specifieke zoekterm vaak zwaarder dan andere factoren.

Reacties
We raden je aan reacties te plaatsen op berichten waarin we denken dat je geïnteresseerd bent en om connecties op te bouwen binnen de TikTok-community.

Factoren die beïnvloeden welke reacties we je laten zien:
•
Gebruikersinteracties: reacties die je leuk vindt, waarop je reageert en of je de videomaker of de schrijver van de opmerking volgt.
•
Contentgegevens: aantal likes en de taal van de opmerking.
•
Gebruikersgegevens: je locatie en taalvoorkeur, en je apparaatinstellingen.

Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers wegen de taal en het aantal likes voor de opmerking vaak zwaarder dan andere factoren.

Meldingen
We sturen je meldingen om je content aan te bevelen die je misschien leuk vindt, mensen die je misschien kent of zoektermen waarin je mogelijk geïnteresseerd bent.

Factoren die beïnvloeden welke meldingen we je sturen:
•
Gebruikersinteracties: hoe actief je bent op TikTok en je eerdere interactie met meldingen.
•
Contentgegevens: de maker van de content, de hashtags, het aantal weergaven en het land waarin de content is gepubliceerd.
•
Gebruikersgegevens: je locatie, taalvoorkeur en apparaattype.

Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers weegt het aantal meldingen dat je ontvangt en opent vaak zwaarder dan andere factoren.

Accountaanbevelingen
Op TikTok kun je contact leggen met mensen die je al kent en met makers in wie je geïnteresseerd bent, op basis van gebruikers met wie je al een band hebt.

Factoren die je accountaanbevelingen kunnen beïnvloeden, zijn onder andere:
•
Gebruikersinteracties: je activiteit op TikTok, zoals de typen accounts die je volgt, leuk vindt of waarmee je content deelt.
•
Contentgegevens: het aantal volgers en weergaven van een account, de accountlocatie en de waarschijnlijkheid dat je een andere gebruiker kent, bijvoorbeeld als je in hun contactpersonen staat (met jouw toestemming).
•
Gebruikersgegevens: apparaatinstellingen, taalvoorkeur en locatie.

Verschillende factoren kunnen een grotere of kleinere rol spelen in wat wordt aanbevolen en het belang of het gewicht van een factor kan veranderen in de loop van de tijd. Voor veel gebruikers weegt het aantal wederzijdse contacten tussen twee accounts vaak zwaarder dan andere factoren.

Andere factoren die beïnvloeden hoe TikTok content aanbeveelt

Diversificatie van aanbevelingen
Als je content bekijkt in je Vrienden-tabblad of in de 'Voor jou'-, Volgend- en LIVE-feeds proberen we aan de ene kant content voor te stellen die voor jou relevant is en willen we je aan de andere kant in staat stellen nieuwe en verschillende content en makers te ontdekken, zodat je nieuwe perspectieven en ideeën leert kennen. Daarom kun je soms content tegenkomen in je 'Voor jou'- en LIVE-feed die niet relevant lijkt te zijn voor je aangegeven interesses. Doorgaans raden we geen content aan die je al gezien hebt en we stimuleren je andere contentcategorieën en makers te ontdekken door middel van aanbevelingen.

Op dezelfde manier kun je op je Vrienden-tabblad en in je Volgend-feed meerdere video's van dezelfde maker zien, maar over het algemeen zullen we niet twee video's van dezelfde maker na elkaar aanbevelen. Als je een maker alleen volgt, is het mogelijk dat we meerdere video's na elkaar aanbevelen. Als je geen video's meer hebt om te kijken op je Vrienden-tabblad of in je Volgend-feed, raden we je aan om video's in je 'Voor jou'-feed te kijken.

Veilige experience
Onze aanbevelersystemen zijn ontworpen met veiligheid als belangrijkste aandachtspunt en we verwijderen content waarvan wordt vastgesteld dat deze onze Communityrichtlijnen schendt. Ons veiligheidsteam neemt extra voorzorgsmaatregelen om content te beoordelen naarmate deze populairder wordt, om de kans te verkleinen dat content wordt aanbevolen die misschien niet geschikt is voor iedereen op TikTok. We streven er bijvoorbeeld naar om bepaalde contentcategorieën die mogelijk niet geschikt zijn voor een groot publiek, niet of beperkt aan te bevelen, zelfs als die content niet helemaal van TikTok wordt verwijderd. We beoordelen voortdurend LIVE-video's om LIVE-content die onze Communityrichtlijnen schendt te onderbreken en te stoppen. We kunnen ook de toegang tot LIVE gaan beperken voor makers die onze Communityrichtlijnen schenden. Gebruikers jonger dan 18 jaar mogen geen LIVE hosten of Cadeaus sturen en kunnen bepaalde LIVE-video's niet kijken. Lees meer over content met een leeftijdsbeperking op LIVE.

Raadpleeg onze Communityrichtlijnen voor meer informatie over onze normen inzake de geschiktheid van content.

Hoe je kunt beïnvloeden wat je ziet op TikTok

Voor jou
Je kunt niet alleen interessecategorieën selecteren wanneer je je registreert voor TikTok, je kunt ook de volgende functies gebruiken om je Voor jou-feed vorm te geven:
•  Niet geïnteresseerd: als je bepaalde content niet leuk vindt, kun je ons door middel van feedback laten weten dat je niet geïnteresseerd bent in die content en dan zullen we je minder content van die aard tonen.
•  Filteren op videotrefwoorden: filter op specifieke trefwoorden of hashtags in de content die wordt aanbevolen in je 'Voor jou'- en Volgend-feeds.

Als je de aanbevelingen in je 'Voor jou'-feed niet meer relevant vindt, of als je meer variatie in je feed wilt, kun je je 'Voor jou'-feed vernieuwen om een nieuwe reeks populaire content te bekijken, alsof je je net hebt geregistreerd voor TikTok.

Volgend
Gebruik de volgende functies om je Volgend-feed vorm te geven:
•  Ontvolgen: door een maker te ontvolgen, kun je direct de berichten van die maker verwijderen uit je Volgend-feed.
•  Filteren op videotrefwoorden: filter op specifieke trefwoorden of hashtags in het onderdeel Contentvoorkeuren in je instellingen om geen content meer te zien met die trefwoorden erin in je 'Voor jou'- en Volgend-feeds.

Vrienden
Gebruik de volgende functies om je Vrienden-tabblad vorm te geven:
•  Ontvolgen: door de maker of vriend te ontvolgen, worden de berichten van het betreffende account mogelijk verwijderd uit het tabblad Vrienden
•  Geen interesse: als je aanbevolen content van mensen die je misschien kent op basis van voorgestelde accounts niet leuk vindt, geef ons dan de feedback dat je geen interesse hebt en dan laten we je minder content van die maker zien.

LIVE
Je kunt niet alleen interessecategorieën selecteren wanneer je je registreert voor TikTok, je kunt ook de volgende functies gebruiken om je LIVE-feed vorm te geven:
•  Geen interesse: als je bepaalde LIVE-content niet leuk vindt, geef ons dan de feedback dat je geen interesse hebt en dan laten we je minder content van die maker zien.