Så här rekommenderar TikTok innehåll

Hoppa till ett avsnitt

Vad är rekommendationssystem?  •  Så här rekommenderas innehåll på TikTok  •  Andra faktorer som påverkar hur TikTok rekommenderar innehåll  •  Så här kan du påverka vad du ser på TikTok

Vad är rekommendationssystem?

TikToks uppdrag är att inspirera till kreativitet och skapa glädje. Vi har ett stort innehållsutbud och vill att du ska upptäcka intressanta och relevanta videor. Därför använder vi rekommendationssystem för att erbjuda dig en personligt anpassad upplevelse. Dessa system föreslår innehåll baserat på dina preferenser, vilka uttrycks genom interaktioner på TikTok, t.ex. genom att följa ett konto eller gilla ett inlägg.

När du först registrerar dig på TikTok kan vi be dig att välja kategorier baserat på dina intressen, t.ex. husdjur eller resor, vilket hjälper oss att skapa dina För dig- och LIVE-flöden. Om du inte väljer några kategorier baserat på dina intressen, börjar vi med att erbjuda dig ett flöde med de senaste videorna som är populära hos andra på TikTok. När du väljer din inledande uppsättning med videor letar rekommendationssystemet efter populära videor som är lämpliga för en bred publik och tar hänsyn till ditt land och dina språkinställningar. Utöver kategorier föreslår vi populära kreatörer som du kan följa. Om du inte väljer några följare eller inte har några vänner på TikTok, ser du inget innehåll i Vänner-fliken eller Följer-flödet.

När du börjar interagera i appen fungerar dina interaktioner som signaler som hjälper rekommendationssystemet att förutse innehåll som du sannolikt är intresserad av, samt innehåll som du kanske är mindre intresserad av och vill hoppa över. Dina interaktioner på TikTok kan påverka hur systemet rankar och visar innehåll för dig.

Så här rekommenderas innehåll på TikTok

Vi rekommenderar innehåll baserat på flera faktorer för att förutse hur relevant och intressant innehållet är för en tittare. De tre viktigaste faktorerna är användarinteraktioner, innehållsinformation och användarinformation.

Varje rekommendationssystem väljer videor från en stor samling med berättigat innehåll och rankar dem baserat på systemets förutsägelse om sannolikheten för att du är intresserad av varje video. I vissa rekommendationssystemet påverkas förutsägelserna även av hur andra personer, som verkar ha liknande intressen, interagerar på TikTok. Om användare A exempelvis gillar video 1, 2 och 3, och användare B gillar video 1, 2, 3, 4 och 5, kan rekommendationssystemet förutse att användare A också kommer att gilla video 4 och 5. Vissa kanske ser samma innehåll, men funktionerna För dig, Följer, Vänner och LIVE-flöden är anpassade för varje person.

Du kan visa innehåll i flera flöden och funktioner som vi ständigt förbättrar och utökar. Här är några populära exempel.

För dig
För dig-flödet visar en ström av videor bara för dig så att du kan hitta innehåll och kreatörer som du älskar.

Faktorer som kan påverka ditt För dig-flöde är bland annat:
•
Användarinteraktioner: Innehåll som du gillar, delar, kommenterar och tittar på i sin helhet alternativt hoppar över, samt följares konton som du följer tillbaka.
•
Innehållsinformation: Ljud, hashtaggar, antal videovisningar och landet där videon publicerades.
•
Användarinformation: Enhetsinställningar, språkinställningar, plats, tidszon, dag och enhetstyp.

De här faktorerna hjälper oss att förutsäga hur relevant och intressant innehåll kan vara för en användare. Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare kan tiden de tillbringar med att titta på en specifik video ha större betydelse än andra faktorer.

Följer
Följer-flödet visar innehåll från kreatörerna som du följer. Varje Följer-flöde är unikt. Även om två användare följer samma uppsättning med kreatörer kommer varje flöde att ranka och visa innehåll som är anpassat efter hur du använder TikTok.

Faktorer som kan påverka ditt Följer-flöde är bland annat:
•
Användarinteraktioner: Besök på användarprofiler som du följer och innehåll som du gillar, delar och kommenterar, videor som du tittar på i sin helhet eller hoppar över.
•
Innehållsinformation: Ljud, hashtaggar, antal videovisningar och landet där videon publicerades.
•
Användarinformation: Enhetsinställningar, språkinställningar, plats, tidszon, dag och enhetstyp.

De här faktorerna hjälper oss att förutsäga hur relevant och intressant innehåll kan vara för en användare. Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare kan tiden de tillbringar med att titta på specifika videor ha större betydelse än andra faktorer.

Vänner
Vänner-fliken visar innehåll från följare som du också följer (dina vänner), konton som du följer och andra föreslagna konton. Även om två användare följer samma kreatörer, kommer innehållet i deras Vänner-flikar att rankas och visas anpassat efter varje enskild användare.

Faktorer som kan påverka Vänner-fliken är bland annat:
•
Användarinteraktioner: Besök på vänners profiler eller personer som du kanske känner och videor som du gillar, delar eller kommenterar, videor som du tittar på i sin helhet eller hoppar över.
•
Innehållsinformation: Ljud, hashtaggar, antal videovisningar och landet där videon publicerades.
•
Användarinformation: Enhetsinställningar, kontakter (med din tillåtelse), språkinställningar, plats, tidszon, dag och enhetstyp.

De här faktorerna hjälper oss att förutsäga hur relevant och intressant innehåll kan vara för en användare. Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare är gilla-markeringar och kommentarer generellt sätt viktigare än andra faktorer.

LIVE
LIVE-flödet visar en ström av LIVE-videos som gör att du kan hitta innehåll och kreatörer som du älskar. Du kan titta på LIVE-videos genom att välja LIVE-knappen högst upp i För dig-flödet, eller så ser du rekommenderade LIVE-videos i För dig-flödet.

Faktorer som kan påverka ditt LIVE-flöde är bland annat:
•
Användarinteraktioner: LIVE-videos som du gillar och kommenterar, kreatörer som du följer, visningstid och Presenter som skickats.
•
Innehållsinformation: Hashtaggar, antal LIVE-visningar, gilla-markeringar, och Presenter som skickats, hur många följare kreatören har och i vilket land LIVE-sändningen sker.
•
Användarinformation: Enhetsinställningar, språkinställningar, plats, tidszon, dag och enhetstyp.

De här faktorerna hjälper oss att förutsäga hur relevant och intressant innehåll kan vara för en användare. Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare kan tiden de tillbringar med att titta på en specifik LIVE-sändning ha större betydelse än andra faktorer.

Sök
Med vår sökfunktion kan du söka efter innehåll på TikTok. Den rekommenderar också söktermer som hjälper dig att upptäcka innehåll.

Faktorer som kan påverka dina sökresultat är bland annat:
•
Användarinteraktioner: Dina tidigare sökningar och innehåll som du gillar, delar, kommenterar på, videor som du tittar på i sin helhet eller hoppar över.
•
Innehållsinformation: Hashtaggar, ljud som används och hur relevant innehållet är för din sökning.
•
Användarinformation: Enhetsinställningar, språkinställningar och plats.

De här faktorerna hjälper oss att förutsäga hur relevant och intressant innehåll kan vara för en användare. Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare är innehållets relevans i förhållande till söktermen viktigare än andra faktorer.

Kommentarer
Vi rekommenderar kommentarer på inlägg som vi tror du kan vara intresserad av och så att du kan skapa kontakter i TikTok-communityn.

Faktorer som kan påverka vilka kommentarer vi visar är bland annat:
•
Användarinteraktioner: Kommentarer du gillar, svarar på och om du följer videokreatören eller den som skrev kommentaren.
•
Innehållsinformation: Antal gilla-markeringar och kommentarens språk.
•
Användarinformation: Din plats, språkinställningar och enhetsinställningar.

Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare är kommentarens språk och antalet gilla-markeringar viktigare än andra faktorer.

Aviseringar
Vi skickar aviseringar för att rekommendera innehåll du kanske gillar, personer som du kanske känner eller söktermer du kan vara intresserad av.

Faktorer som kan påverka vilka aviseringar vi visar är bland annat:
•
Användarinteraktioner: Hur aktiv du har varit på TikTok och hur du tidigare har interagerat med aviseringar.
•
Innehållsinformation: Innehållets kreatör, hashtaggar, antal videovisningar och landet där innehållet publicerades.
•
Användarinformation: Din plats, språkinställningar och enhetstyp.

Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare är antalet mottagna och öppnade aviseringar viktigare än andra faktorer.

Kontorekommendationer
På TikTok kan du få kontakt med användare som du kanske känner och intressanta kreatörer baserat på vilka du redan interagerar med.

Faktorer som kan påverka dina kontorekommendationer är bland annat:
•
Användarinteraktioner: Din aktivitet på TikTok, till exempel vilka sorters konton du följer, gillar och delar innehåll med.
•
Innehållsinformation: Antal följare och visningar som ett konto har, kontots plats och sannolikheten att du känner en annan användare där, om de till exempel finns i dina kontakter (med din tillåtelse).
•
Användarinformation: Enhetsinställningar, språkinställningar och plats.

Olika faktorer kan ha större eller mindre betydelse för vad som rekommenderas och betydelsen, eller värdet, av en faktor kan ändras över tid. För många användare är antalet ömsesidiga kopplingar mellan två konton viktigare än andra faktorer.

Andra faktorer som påverkar hur TikTok rekommenderar innehåll

Varierande rekommendationer
När du tittar på innehåll i Vänner-fliken, För dig, Följer och LIVE-flödena är vårt mål att hitta en balans mellan att föreslå innehåll som är relevant för dig, samtidigt som vi hjälper dig att upptäcka nytt och varierat innehåll och kreatörer, och uppleva nya perspektiv och idéer. Därför kanske du stöter på en video i dina För dig- och LIVE-flöden som inte verkar vara relevant för dina intressen. Vi brukar inte rekommendera innehåll som du redan har sett och uppmuntrar dig att utforska olika innehålls- och kreatörskategorier genom rekommendationerna.

Ungefär som med Vänner-fliken och Följer-flödet kan du se flera videor från samma kreatör, men vi brukar inte rekommendera två videor i rad från samma kreatör. Om du bara följer hen kan vi rekommendera flera videor i rad. Om du får slut på videor i Vänner-fliken eller Följer-flödet rekommenderar vi att du utforskar videor i ditt För dig-flöde.

Skydda din upplevelse
Våra rekommendationssystem har utformats med säkerhet som en central del och vi tar bort allt innehåll som bryter mot våra Communityregler.

Vårt säkerhetsteam vidtar extra skyddsåtgärder och granskar videor som ökar i popularitet för att minska sannolikheten att vi rekommenderar innehåll som kanske inte är lämpligt för alla på TikTok. Vi vill exempelvis inte rekommendera, eller begränsa rekommendationer av, vissa innehållskategorier som kanske inte är lämpliga för en allmän målgrupp, även om det innehållet inte tas bort från TikTok helt och hållet. Vi granskar regelbundet LIVE-videos för att hindra och stoppa LIVE-innehåll som bryter mot våra Communityregler. Vi kan även begränsa kreatörer från att sända LIVE om de bryter mot våra Communityregler. Användare som är under 18 år får inte vara värd för en LIVE eller skicka Presenter och de begränsas från att titta på vissa LIVE-videos. Ta reda på mer om åldersanpassat innehåll i LIVE.

Läs mer om våra standarder för berättigat innehåll i våra Communityregler.

Så här kan du påverkar vad du ser på TikTok

För dig
Utöver att välja intressekategorier när du registrerar dig på TikTok kan du anpassa ditt För dig-flöde med följande funktioner:
•  Inte intresserad: Om du inte är intresserad av ett visst innehåll kan du meddela oss genom att dela feedback om att du inte är intresserad av det, så visar vi mindre som liknar det.
•  Filtrera sökord för videor: Filtrera bort specifika ord eller hashtaggar från innehållet som rekommenderas i dina För dig- och Följer-flöden.

Om rekommendationerna i För dig-flödet inte är relevanta för dig längre, eller om du vill att ditt flöde ska ha mer varierande innehåll, kan du uppdatera ditt För dig-flöde för att visa en ny uppsättning med populära videor som om du precis hade registrerat dig på TikTok.

Följer
Använd följande funktioner för att skapa ditt Följer-flöde:
•  Sluta följa: Om du slutar följa en kreatör kan hens inlägg tas bort direkt från Följer-flödet.
•  Filtrera sökord i videor: Filtrera bort särskilda ord eller hashtaggar i avsnittet Innehållsinställningar i Sekretess och inställningar för att sluta se innehåll med de sökorden i dina För dig- och Följer-flöden.

Vänner
Använd följande funktioner för att hjälpa till att forma din Vänner-flik:
•  Sluta följ: Om du slutar följa kreatören eller vännen kan inläggen tas bort från kontot på Vänner-fliken
•  Inte intresserad: Om du inte gillar rekommenderat innehåll från personer du känner baserat på föreslagna konton kan du meddela oss genom att dela feedback att du inte är intresserad, så visar vi mindre innehåll från kreatören.

LIVE
Utöver att välja intressekategorier när du registrerar dig på TikTok kan du anpassa ditt LIVE-flöde med följande funktioner:
•  Inte intresserad: Om du inte är intresserad av ett visst LIVE-innehåll kan du meddela oss genom att dela feedback om att du inte är intresserad av det, så visar vi mindre som liknar det.

Kommentarer
Meddela oss att du inte är intresserad av en kommentar genom att ogilla den i ett inläggs kommentarssektion.

Aviseringar
Hantera aviseringar i inställningarna för att välja vilken typ av aviseringar du vill ta emot för föreslagna inlägg. Inaktivera alla aviseringar eller välj vilka interaktioner du vill ta emot aviseringar för.

Kontorekommendationer
Använd följande funktioner för att hjälpa till att anpassa kontorekommendationerna:
•  Ta bort kontaktsynkronisering: Ta bort tidigare synkroniserade kontakter eller inaktivera kontaktsynkronisering i sekretessinställningarna.
•  Ta bort föreslagna konton: När vi rekommenderar konton som du kanske vill följa kan du visa att du inte är intresserad genom att ta bort dem från listan med förslag.